Főnix

Sajnos nagyon régen nem írtam már, de most kicsit olyan benyomások értek, hogy kicsit könnyítenem kell a lelkemen.

A gyárban jól ismerik a feleségemet, van sok közös ismerősünk, mi több, talán mondhatom azt, hogy barátunkat ismertük meg a cégnél.

Mivel az irgalmatlan bebaszások, polgárpukkasztó partyk, a meccsre és kocsmába járás, mindennapos ketrecharc már a múlté, ezért nyilván első számú téma a gyerek. A gyakorlott családanyák sok hasznos és néha haszontalan tanáccsal látnak el. Megkérdezik, hogy mi van a gyerekkel, én pedig elmesélem, hogy mi van vele. Aztán lebasznak, hogy miért állítom, hogy az átlagosnál egy hangyányit sírósabb, türelmetlen, lelkileg kissé instabil, rosszul alvó, nem túl jó evő gyerekünk van. Ezzel rossz színben tüntetem fel Ripley hadnagyot (Ripley hadnagyot?), és nem csak az anyukát stresszelem ezzel, hanem a gyereket is. Ne mondjak ilyet! Miért mondok ilyet?

Hát azért, mert a mi magzatunk ilyen. Ha gáz, hogy ezeket nem hallgatom el, akkor kezdje mindenki azzal, hogy hazudj valami szépet a kölökről.

De hát a fotókon, amit láttak, a gyerek olyan vidámnak néz ki, miért mondod, hogy nyűgös?

Azért, mert az egy fotó. Egy pillanatot örökít meg, a gyerek meg nullahuszonnégyben velünk van. És bizony sokszor előfordul hogy látszólag megmagyarázhatatlan okból, vígasztalhatatlanul visít, hogy nem alszik, hogy nyűgös. És az is előfordul, hogy ügyes, konstruktív, aranyos, cuki, mosolygós, tüneményes a gyerek. Egyszerűen meg kell zabálni. Csak azt nem jegyzi meg senki, amikor ezt mesélem.

Ebből a szempontból a nap csúcspontja az volt, amikor ebédnél az egyik kolléganő kérdőre vont, hogy miért visszük a gyerkőcöt babaúszásra, ha nem tetszik neki a vizes móka. Csak rángatjuk, stresszeljük a gyereket, felesleges szenvedésnek tesszük ki a plusz átöltözésekkel, a zsivallyal, fertőzéseket kockáztatunk és mindennek tetejébe nem is élvezi a kiskrapek, akkor miért kínozzuk? Velem szemben ült a babaúszás apostolnője, aki hónapokkal korábban kifejtette, hogy a gyereket igenis el KELL vinni babaúszásra. Imádni fogja a lurkó, jól szórakozik, fejlődnek a koordinációs képességei, a szociális érzéke és nem utolsó sorban a jelleme és az immunrendszere is. Aki nem viszi a gyerekét babaúszásra, az megfosztja a gyereket élete legszebb pillanataitól.

Én tudom, hogy miért visszük, vagy nem visszük Nimródot babaúszásra. De ha valaki számonkéri ezt rajtunk, annak röviden csak azt tudom mondani, hogy így élünk vissza a szülői hatalmunkkal.